Jsme ryze česká mlékárna, která zpracovává
výhradně mléko od místních farem. Zakládáme si na kvalitě svých výrobků a tradičních postupech výroby.
Válečná doba byla pro mlékárenství těžká, bylo méně mléka a nedostatek mužské pracovní síly, proto se bývalé německé vedení rozhodlo, že do procesu výroby sýrů nasadí muže z Holandska, kteří zde byli na nucených pracích. Pro české mlékárenství to byl zlom, protože sem Holanďané zanesly technologické postupy na výrobu Eidamské cihly, která je nosným programem výroby Lacrumu do dnes.
V roce 1960 byla Velkomeziříčská mlékárna začleněna do národního podniku Lacrum Brno a až v roce 1995 byla samostatně zapsána do obchodního rejstříku jako Lacrum Velké Meziříčí. Od listopadu 2001 byl majitelem na 10 let Bayerische Milchindustrie se sídlem v Landshutu (Německo). Bohužel od roku 1970 do roku 2011 to bylo pro Lacrum obtížné. Technologie, opravy, investice se téměř nedělali, podnik pomalu a jistě chátral. Až v roce 2011Lacrum koupil zemědělsko potravinářský komplex AGROMĚŘÍN a tím se začala psát novodobá historie mlékárny.
Od roku 2011 se postupně navyšoval denní nákup mléka až na dnešních 205 000l (1945-5000l mléka/den, 1990 - 50 000l/den, 2013 – 130 000l/den) Rapidním zvýšením zpracovaných litrů se musela zlepšovat okamžitě technologie, a proto se v roce 2013 vystavěla nová výrobní hala k produkci tekutých mléčných výrobků, tavených sýrů a másla. K tomu bylo zapotřebí vybudovat i novou čističku odpadních vod. Do konce roku 2018 se kompletně vyměnila veškerá technologie na výrobu sýrů a tím došlo i k automatizaci provozu. V roce 2020 došlo k modernizaci a robotizaci dvou částí sýrárny, tím vznikly nové solné lázně a automatické balení sýrů. No a nakonec v roce 2021 došlo k výstavbě nové výrobní haly pro výrobu plátkovaných sýrů.
Mlékárna LACRUM Velké Meziříčí je členem zemědělské skupiny AGRO–Měřín, a.s., produkující kvalitní tuzemské potraviny